7 Şubat 2013 Perşembe

Felaket Kapitalizmi - Friedman'ın Chicago Okulu

11 Eylül saldırıları sonrası George W. Bush, daha önce örnekleri diğer ülkelerde sıkça görülmüş bir yönteme başvurmuştur. ABD'nin yurtdışındaki felaketler sonrasında uyguladığı politika, uzun zamandır kamuoyuna üniversiteler aracılığıyla öğretiliyordu ve olası bir iç felaket durumunda ülke halkına uygulanacaktı. Bunu tetikleyen de 11 Eylül oldu. Terörizmin yarattığı korku ve panik, halkı ABD hükumetinin kucağına teslim etti. Nereden geldiği belli olmayan sonsuz ve sürekli yetkilerle donatılmış ABD özel şirketleri için gün yeniden doğuyordu. Büyük şirketlerin nihai hedefi, olağanüstü durumlarda çabuk harekete geçen ve kar amaçlı bir yönetim modelini devletin olağan ve günlük fonksiyonlarını gerçekleştirir hale getirmektir. Yani hükumet özelleşir. Peki buradan başka bir konuya geçiş yapacak olursak; aslında hükumetin özelleştiği kadar, özel şirketler yapılanmalarında hükumetin parmağı yok mu? Bence buradan ABD yapısı için çıkan sonuç; hükumet = özel sektör. Bush yönetimi, son zamanlarda ülkemizde de benzerlerine rastladığımız üzere kilit noktalarda taşeronlaşmaya gitmiştir (sağlık hizmetleri, mahkum sorgulanmaları, veri madenciliği).

Yani ülkede yaşanan şok anından faydalanan ABD yönetimi, yönetimsel alanların bazılarını yeni sektörler haline getirmiştir. Bir alanın sektörleşmesi ise pazarın büyümesi ve daha çok para akışının sağlanmasına yol açar. Felaket kapitalizminde 3 yılda güvenlik alanında dağıtılan ihaleler, yaklaşık 32 katını bulmuş durumda. Orada dönen para artışı uçmaya devam ederken, halk da, verdiği dolarla kendini 'güvende' hissetmeye devam ediyor. Böylece halkın sözde güvenlik ihtiyacı karşılanmış oluyor.

Güvenlik için halktan toplanan vergiler, aslında dışarıdaki savaşlarda kullanılıyor. Özel şirketler, yurtdışında sürekli savaş halinde olan ABD ordusunu ayakta tutmak için ihale mücadeleleri veriyor.

ABD, McDonald's işgallerinden vurduğu paradan tatmin olmamış durumdaki, daha karlı olan fiili savaşa tekrar girişmektedir.

George Bush - Milton Friedman
ABD, şok anları ve felaketler sonrası UNICEF ve BM'i bay-pas edip, kriz yönetimini kendi özel şirketlerinin yapmasını istemektedir (sığınma evleri, saha güvenliği, eğitim gibi kriz alanlarında).

Milton Friedman'ın Chicago Okulu Hareketi politikalarının uygulandığı bütün ülkelerde, korporasyon ve zengin politikacılar (ki bence bunlar aynı kişiler veya birbirlerine geçmiş kişiler) ittifak şeklinde bir yönetim gerçekleştirmektedirler. Bu yönetim anlayışı gitgide küreselleşme çatısı altında tüm dünyada uygulanmakta, felaket sonrası korku, endişe ve insanların içindeki umuttan yararlanılmaktadır.

Kaynaklar:

Naomi Klein, Şok Doktrini - Felaket Kapitalizminin Yükselişi, 2010
Eric Schlosser, Hamburger Cumhuriyeti - Amerikan Fast Food Kültürünün Karanlık Yüzü
Gülsün Gürkan Yay, Chicago Okulu - Milton Friedman ve Monetarizm, 2001
http://tr.wikipedia.org/wiki/Milton_Friedman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder